Limitación movilidad COMUNIDAD VALENCIANA

ECRETO 7/2021, de 25 de febrero, del presidente de la Generalitat, por el que se actualizan las medidas de limitación de la permanencia de colectivos de personas en espacios públicos y privados y de limitación de la movilidad, hasta el 14 de marzo de 2021 inclusive. Análisis documental
Estos Documentos, con los que puedan modificar o les acompañan, se ha incorporado a los contenidos ya existentes en el siguiente TÍTULO publicado y a su disposición:

Mitjançant el Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, el Govern d’Espanya va declarar l’estat d’alarma per a contindre la propagació d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, en tot el territori nacional, a l’empara de l’article 116.2 de la Constitució i de l’article 4 de la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. L’estat d’alarma va ser prorrogat mitjançant el Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021.

Durant el període de vigència de l’estat d’alarma activat i la seua pròrroga, en cada comunitat autònoma i ciutat amb Estatut d’autonomia, l’autoritat competent delegada és qui ostente la presidència de la comunitat autònoma o ciutat amb estatut d’autonomia, en els termes establits en el Reial decret. Les autoritats competents delegades queden habilitades per a dictar, per delegació del Govern d’Espanya, les ordres, resolucions i disposicions per a l’aplicació del que es preveu en els articles 5 a 11.

L’article 7 del Reial decret 926/2020, que regula la limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats, disposa que l’autoritat competent delegada podrà determinar, en el seu àmbit territorial, a la vista de l’evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat, que el nombre màxim de persones reunides siga inferior a sis, llevat que es tracte de convivents.

Així, d’acord amb aquesta habilitació, en el Decret 2/2021, de 24 de gener, del president de la Generalitat, es va establir la limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats que ha estat vigent des de la data d’efectes determinada en el decret referit, fins ara.

A pesar que la situació epidemiològica actual, tant pel que fa al nombre de contagis com a l’índex d’ocupació dels hospitals de la Comunitat Valenciana i, especialment, dels seus llits d’UCI, ha experimentat una millora, la situació és encara greu. La taxa de positivitat entre totes les proves diagnòstiques d’infecció realitzades en l’última setmana és del 13,69 %, per damunt del 4 % establit com a límit a partir del qual el risc de transmissió es veu incrementat. A escala hospitalària, l’evolució en l’ocupació de llits d’aguts i llits d’UCI, si bé presenta un canvi de tendència passant del creixement sostingut a una disminució, els nivells d’utilització d’aquests serveis se situen en un risc alt, ja que l’ocupació de llits d’aguts, a 23 de febrer, és del 11,49 % i la pressió sobre les UCI arriba al 31,21 %. Això suposa que, d’acord amb la guia del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Comunitat Valenciana es troba encara en una situació de nivell de risc extrem respecte a la capacitat assistencial, atés que per a llits d’aguts el llindar es troba en una posició de risc alt (10-15 %), però per als llits de crítics el risc és extrem en superar el 25 % d’ocupació.

Per això, resulta necessari mantindre una reducció important dels contactes socials fora de la unitat de convivència, en el marc establit pel Reial decret 926/2020.

En tot cas, com que ha millorat la situació epidemiològica, es deixen sense efecte les restriccions a la mobilitat en ciutats de més de 50.000 habitants, però, per raons de prudència, és necessari continuar amb les mesures de limitació de la mobilitat, pel que fa a l’entrada i l’eixida de la Comunitat Valenciana, i també amb la limitació de la llibertat de la circulació de les persones en horari nocturn.

Les mesures que es contenen en aquest decret són conformes amb les orientacions de l’Organització Mundial de la Salut i es consideren, d’acord amb la gravetat de les dades epidemiològiques i assistencials actuals, mesures proporcionals, necessàries i justificades per a la protecció dels drets a la vida, a la integritat física i a la salut de tota la població i, especialment, de les persones més vulnerables, amb la finalitat de reduir els contagis que es produeixen en les reunions familiars i socials, alleujar la pressió assistencial que continua patint el sistema sanitari i evitar la pèrdua de vides, totes elles insubstituïbles.

A més, la situació de proliferació i expansió de diferents zeps del virus aconsellen ser especialment prudents per tal de previndre les situacions que es puguen produir.

Per tot el que s’ha exposat, d’acord amb l’habilitació establida en l’article 2, apartat 2, del Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, pel qual es declara l’estat d’alarma per a contindre la propagació d’infeccions causades pel SARS-CoV-2, tenint en compte la valoració global d’indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, i amb base en els informes de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública,

DECRETE

Primer. Limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats i en llocs de culte

1. En espais d’ús públic, tant tancats com a l’aire lliure, no es podran formar grups de més de quatre persones, llevat que es tracte de persones convivents i sense perjudici de les excepcions previstes en els apartats següents d’aquest decret, així com en altres disposicions aplicables.

2. En domicilis i espais d’ús privat, tant a l’interior com a l’exterior, es permeten únicament les reunions familiars i socials de persones que pertanyen al mateix nucli o grup de convivència, sense perjudici de les excepcions previstes en els apartats següents d’aquest decret, així com en altres disposicions aplicables.

3. S’exceptuen de les limitacions establides en els apartats anteriors les següents situacions:

a) Les activitats no professionals relacionades amb la criança i les cures, com l’atenció i acompanyament a persones menors d’edat, persones majors, en situació de dependència, amb diversitat funcional o en situació d’especial vulnerabilitat.

b) La convivència alterna de fills i filles amb els seus progenitors o progenitores no convivents entre ells.

c) L’acolliment familiar de persones menors d’edat en qualsevol de les seues tipologies.

d) La reunió de persones amb vincle matrimonial o de parella que viuen en domicilis diferents.

e) Les persones que viuen soles, que es podran incorporar, durant tot el període de vigència de la mesura, a una altra única unitat de convivència, sempre que en aquesta unitat de convivència només s’hi incorpore una única persona que visca sola.

4. Tampoc no estan incloses en les limitacions previstes en els apartats 1 i 2 les activitats laborals, les institucionals, les de transport i les dels centres docents que imparteixen els ensenyaments als quals fa referència l’article 3 de la Llei orgànica d’Educació, inclòs l’ensenyament universitari, ni aquelles activitats per a les quals s’estableixen mesures específiques en la normativa aplicable.

5. La permanència en llocs de culte, per a reunions, celebracions i trobades religioses, incloses les cerimònies nupcials o altres celebracions religioses específiques, no podrà superar el 50 per cent del seu aforament, sempre que la distància interpersonal respecte un mínim d’1,5 metres. L’aforament màxim haurà de publicar-se en lloc visible de l’espai destinat al culte i s’hauran de complir les mesures generals de seguretat i higiene establides per les autoritats sanitàries.

Segon. Limitacions de mobilitat

1. Es limita l’entrada i l’eixida de persones del territori de la Comunitat Valenciana, excepte per a aquells desplaçaments, adequadament justificats que es produïsquen per algun dels següents motius:

a) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

b) Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.

c) Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.

d) Retorn al lloc de residència habitual o familiar.

e) Assistència i cura de persones majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

f) Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment de carburant en territoris limítrofs.

g) Actuacions requerides o urgents davant els òrgans públics, judicials o notarials.

h) Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.

i) Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.

j) Desplaçaments d’esportistes, entrenadors, jutges o àrbitres federats, per a realitzar activitats esportives federades de competició oficial, degudament acreditats mitjançant llicència esportiva o certificat federatiu.

k) Per causa de força major o situació de necessitat.

l) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, degudament acreditada.

No estarà sotmesa a cap restricció la circulació en trànsit a través dels àmbits territorials en què resulte d’aplicació la limitació prevista en aquest apartat.

2. Així mateix, queda limitada la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn entre les 22.00 i les 06.00 hores en tot el territori de la Comunitat Valenciana, llevat que s’haja de realitzar alguna de les activitats següents:

a) Adquisició de medicaments, productes sanitaris i altres béns de primera necessitat.

b) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

c) Assistència a centres d’atenció veterinària per motius d’urgència.

d) Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.

e) Retorn al lloc de residència habitual després de realitzar algunes de les activitats previstes en aquest apartat.

f) Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

g) Desenvolupament d’activitats cinegètiques vinculades al control de la sobreabundància d’espècies cinegètiques que puguen causar danys als ecosistemes, en els cicles productius de l’agricultura i la ramaderia i en la seguretat viària.

h) Per causa de força major o situació de necessitat.

i) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, degudament acreditada.

j) Proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei, quan resulte necessari per a la realització de les activitats previstes en els paràgrafs anteriors.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Efectes

1. Aquest decret assortirà efectes des de les 00.00 hores del dia 1 de març de 2021, fins a les 23.59 hores del 14 de març de 2021.

2. Es deixa sense efecte, des de les 00.00 hores del dia 1 de març de 2021, el Decret 5/2021, de 12 de febrer, del president de la Generalitat, pel qual s’actualitzen les mesures de limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats i de limitació de la mobilitat, així com qualsevol altra disposició d’igual o inferior rang que s’opose al que estableix aquest decret.

Contra aquest decret es podrà interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de la publicació, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es disposa en l’article 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

València, 25 de febrer de 2021

El president de la Generalitat,

Ximo Puig i Ferrer